Bakst til jul – lefsekurs

I helgen var jeg og noen venninner på lefsebakekurs på Skjerven gård i Maridalen. Vi bakte både flatbrød og potetlefse på en vedfyrt takke med god veiledning og hjelp fra kursleder og gårdskone Tori Bakke. Lefse- og flatbrødbaking har lang tradisjon i Norge og Tori har bakt så lenge hun kan huske. Vi fikk til og med besøk av moren hennes som overvåket stekingen vår på vedtakken. Selv om det var ganske vanskelig, fikk vi teken etterhvert. Det var utrolig gøy og en perfekt ting å gjøre på en regntung lørdag. Og herlighet så godt egenbakte lefser og flatbrød smaker! Vi fikk også kjøpt med oss gårdsegg fra en ung sønn som sparte til hest og litt Nordmarkshonning. Med mel over alt og lefser og flatbrød under armen, forlot vi gården litt lykkeligere enn da vi kom. Flatbrød er nå pakket i bokser og lefser frosset. Det blir stas å servere det til julematen. Jeg har også levd på lefseruller med salat, ost, grønnsaker og stekt egg de siste dagen. Nam!

Jeg kan virkelig anbefale å gå på kurs hvis du har lyst til å bake lefser eller flatbrød, men har du en takke og ønsker å prøve deg fram, får du oppskrift på flatbrød her.

Flatbrød

ca. 20-25 leiver

 • 1 kg sammalt hvetemel
 • 5 never hvetemel
 • 3 never finsiktet rugmel
 • ca. 1 ss salt
 • ca. 1,5 l vann
 • bygg- eller hvetemel til utbaking

Bland alt melet sammen. Ha i vannet og rør sammen til en passe klissete deig. Den skal være litt løs. Ikke bearbeid deigen for mye. La deigen stå å svelle i 30-60 minutter. Lag emner som til boller på et melet bord, ca. 110 g store. Hold emnet i hånden, brett kantene inn mot midten på baksiden slik at du får et rundt og fint emne. Press det forsiktig litt flatt. Ha godt med mel under og oppå emnet for at deigen ikke skal sette seg fast i bordet eller på kjevlen. Tori anbefaler å bake på baksiden av en billig voksduk. Kjevle deigen ut i en sirkel. Kjevleteknikken er ganske nøysom og best å lære på kurs, men ideen er å få til en rund, tynn leiv. Halvveis i kjevlingen skal leiven snus med en pinne. Når deigen snus og kjevles på den andre siden, skal det være minst mulig mel. Kjevle godt ut på kantene for der blir den ofte for tykk. Flatbrødet stekes på takke, gjerne elektrisk. Snu det et par ganger og stek til det er er gyllent. Er leiven for tykk, blir ikke flatbrødet sprøtt.

Gode tips til flatbrødbaking:

Hvis ikke deigemnet er fint, blir ikke resultatet bra heller.

Husk å bruke godt med mel under og over emnet før du kjevler for at det ikke skal sette seg fast på bordet eller på kjevlen. Tilsett minst mulig mel etterpå.

Flatbrød skal ikke stekes på for sterk varme, det skal tørrstekes.

Flatbrødet må ikke bli for tykt, da blir det mykt.

 

Skjerven gård arrangerer julemarked 8. og 9. desember. Les mer om det her.

Min medbaker Cecilie har også skrevet om kurset på bloggen sin ceciliemoestue.com Der ligger det til og med et bildet av meg som baker. Sjelden vare.

Denne artikkelen er kategorisert under Matreise, Oppskrifter. Bokmerk permanent lenke. Skriv en kommentar eller legg igjen en tilbakesporing: Tilbakesporings-URL.

10 kommentarer

 1. Skrevet 12 november, 2012 klokka 11:18 pm | Permalenke

  Takk for en fin lørdag – nydelige lefser og godt selskap! Har også skrevet en bloggpost om dagen:

  http://ceciliemoestue.com/2012/11/13/baking-traditional-norwegian-lefse-at-skjerven-farm-oslo/

  • Hanne
   Skrevet 13 november, 2012 klokka 8:06 am | Permalenke

   Kjempefint, Cecilie. Der er det jo til og med bilde av meg ;-D Jeg legger en link inn i innlegget. Takk! Jeg må nok tilbake til våren jeg…

 2. Ingrid
  Skrevet 13 november, 2012 klokka 8:13 am | Permalenke

  Hjemmebakte lefser og flatbrød er farlig godt:) Vil du dele lefseoppskriften med oss også? Da skulle det blitt julebaksten i år:)

  • Hanne
   Skrevet 13 november, 2012 klokka 10:39 am | Permalenke

   Det kan jeg vet du.
   Lefsebaking er litt mer vagt og litt mer teknisk, så dette er vel det man kan kalle et utgangspunkt. Tori sverget til Beate-poteter, så det tror jeg er en sikker vinner uansett.

   Potetlefse fra Odalen
   ca. 40-45 lefser

   ca. 8 kg poteter (Beate)
   salt
   mel

   Kok potetene. Skrell og mal dem mens de er varme. Del potetmassen inn i passe store deiger. Ha i litt salt (smakes til) og kna inn 2-3 never mel. Hvis potetene er varme kan lefsene bakes ut med en gang. Deigen må knaes godt for å få til et godt bakeemne. Den skal være myk og god å jobbe med og lett å kjevle. Rull en del ut til en pølse. Del opp i deigemner på 140-150 g. Jobb litt med hvert emne i hånden. Rull rundt til et smidig og fint emne, som en bolle på bordet, men med flat hånd. Kjevle ut som over i flatbrødoppskriften.
   Lefsen skal bråsteke på begge sider på høy varme (Tori mener at en elektrisk takke ikke blir varm nok), men likevel være gjennomstekt og gyllen. Stek først dene ene siden, snu og «gi luft» ved å løfte lefsa opp fra takken men legge den ned igjen på samme side. Da bobler det og lefsa blir fortere stekt. Brett lefsene sammen og legg dem i en haug under et håndkle etterhvert som de stekes.

 3. Skrevet 13 november, 2012 klokka 8:52 am | Permalenke

  Dette så kjekt ut!
  Takk for at du deler. Har lenge hatt lyst til å prøve meg på flatbrød, og her fikk jeg oppskrift og inspirasjon.
  Brukte dere forresten fint sammalt eller grovt sammalt hvete?

  • Hanne
   Skrevet 13 november, 2012 klokka 10:28 am | Permalenke

   Så bra! Jeg ble veldig inspirert selv, jeg. Deigen var ferdiglagd før vi kom, men jeg vil tippe at det var fint sammalt hvete. Kanskje det funker med begge? Jeg skal sjekke med Tori og komme tilbake til deg.

 4. carina
  Skrevet 15 november, 2012 klokka 11:38 am | Permalenke

  åhhhh, jeg snakket senest i går om å lage potetlefse. Pleide å gjøre det med farmor. Knallgodt med brunost på. Skal prøve oppskriften din og jernpanne på komfyren, ikke det samme som takke, men det får duge.

  • Hanne
   Skrevet 15 november, 2012 klokka 11:44 am | Permalenke

   Jeg kommer gjerne og prøvesmaker ;-D

 5. Jo Sandstad
  Skrevet 18 november, 2012 klokka 4:16 pm | Permalenke

  Jeg baker litt flatbrød på hobbybasis, og til jul blir det på`n igjen. Det som er tyngst og tar lengst tid
  er all denne kjevlingen. Det jeg lurer på er om det er noen der ute som har prøvd en pastamaskin ev. noe lignende «maskin»til å kjevle ut deigen. Er klar over at leiven ikke blir så stor og rund, men det spiller ingen rolle for meg. På fohånd takk for svar.
  Jo

  • Hanne
   Skrevet 19 november, 2012 klokka 8:58 am | Permalenke

   Her er jeg helt blank, men har jo skjønt at kjevlingen er viktig. Det finnes tortillapresser. Kanskje det hadde vært noe?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Kategorier

 • Arkiv

  • ,