Jordskokksuppe – en julegave(!)

- Hva fikk du til jul?

- Eh… fire kilo jordskokk!

Det er faktisk sant. Jeg fikk jordskokk av svigerfar til jul. Han dyrker dem i hagen sin midt i Oslo (mer om hagen her), og jordskokken er så fantastisk at den kan høstes helt fram til frosten i bakken gjør at du ikke klarer å grave den opp lenger. Den kan til og med overvintre nede i jorda, så kanskje jeg får mer jordskokk i bursdagsgave i april? Som dere kanskje skjønner, er jeg veldig glad i jordskokk. Det er en fantastisk grønnsak, som til tross for sitt litt triste utseende, smaker utrolig godt. Den er søt og nøtteaktig med god fylde. Ja, det er litt pesete å skrelle mange kilo jordskokk, men det er veldig verdt det.

Ofte spiser jeg jordskokk som tilbehør i stedet for potet. Jeg koker den raskt, for så å ferdiggjøre den i en panne eller gryte med en god klatt smør. Ellers er både puré og suppe gode alternativer. Denne suppen har allerede høstet mye skryt, til tross for at den er veldig enkel. Trikset er nok den hjemmelagde oksekraften i kombinasjon med jordskokken. A match made in heaven!

Jordskokksuppe

  • ca. 1 kg jordskokk
  • ca. 1 l oksekraft (jeg brukte oksehalekraft, men kraft kokt på margbein funker også fint)
  • 1 løk, delt i 4
  • ca. 1 dl kremfløte
  • litt sitronsaft
  • salt og pepper
  • sprøstekt bacon, krutonger og finstrimlet purre til servering
  • litt olivenolje

Skrell jordskokkene med en potetskreller og legg dem fortløpende over i en bolle med kaldt vann og noen dråper sitron. Da blir de ikke brune mens du skreller resten. Del jordskokkene i mindre biter og ha dem i gryten sammen med løken. Hell over kraften. Den skal dekke jordskokkene med 1-2 cm. Kok til jordskokkene er møre, ca. 25 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Ha i fløte og smak til med salt, pepper og noen dråper sitron. Server med et dryss av bacon, krutonger og purre. Drypp litt olivenolje over.

Tips! Prinsippet her er at du legger det du har av jordskokk i en gryte, og heller over nok kraft til at det dekker. På denne måten er det ikke så viktig med mengdeangivelse, men oppskriften over gir deg et godt utgangspunkt.

Denne artikkelen er kategorisert under Oppskrifter, suppe. Bokmerk permanent lenke. Skriv en kommentar eller legg igjen en tilbakesporing: Tilbakesporings-URL.

2 kommentarer

  1. Skrevet 25 januar, 2012 klokka 10:40 am | Permalenke

    Enig, jordskokk er både godt, sunt og anvendelig til så mye. Lagde faktisk 12 liter jordskokkpurre i går. Purre er ideelt å fryse ned, og da har du en rask start til f.eks. suppe senere.

    • Skrevet 25 januar, 2012 klokka 11:58 am | Permalenke

      Høres ut som en god idé å lage opp mye puré for å fryse ned. Takk for tips!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Kategorier

  • Arkiv

    • ,