Lasagne – kosemat til helgen

Her kommer enda en kjempegod oppskrift fra boken Matmisjonen – ekte mat fra 10 bloggere. Boken har fått masse omtale i pressen, men jeg synes ikke det har kommet godt nok fram at boken, i tillegg til flotte oppskrifter som denne, består av 16 essayer som er veldig inspirerende og fulle av gode tips til små forandringer man kan gjøre for lettere å lage mat fra bunnen av og bli en mer bevisst forbruker. En perfekt julegave til de som trenger et lite spark i rompa. Jeg skal skrive litt mer om dette i løpet av helgen og dele en essay med dere. Mens dere venter kan dere ta dere tid til å lage hjemmelaget lasagne. Den smaker såååå mye bedre enn den frosne ferdigvarianten. Og lager dere pastaen selv også, er det helt himmelsk! Sa jeg at jeg er veldig glad i pasta?

 Lasagne

6 porsjoner

  • 400 g karbonadedeig
  • 2 pølser, helst grove og urøkte, f.eks. Provencepølse fra Grøstad
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2–4 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 50 g tomatpuré
  • 3 bokser (à 400 g) hakkede tomater
  • 2 ss balsamico
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper, nykvernet
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 70 g smør, smeltet
  • 70 g hvetemel
  • 4 dl helmelk
  • 1/4 revet muskatnøtt
  • 250 g ricotta
  • 100 g fersk parmesan, revet
  • ca. 300 g lasagneplater eller hjemmelagde pastaplater

Brun karbonadedeigen i en panne på begge sider før den hakkes opp i småbiter. Fjern skinnet på pølsene, og grovhakk dem. Bland pølsebitene med karbonadedeigen, og sett til side. Fres løk og hvitløk mykt i en gryte med litt olje. Ha i tomatpuré, knuste tomater og balsamico. Tilsett krydder og kjøtt, og la småkoke ca. 30 minutter eller til sausen har tyknet. Sett til side. Smelt smør og visp inn hvetemel til en jevn masse. Rør inn melk, og kok opp under omrøring. Skru ned varmen litt og la sausen småkoke i ca. 10 minutter under stadig omrøring. Ha i muskat og ricotta, rør til en jevn masse og smak til med salt og pepper. Ha et veldig tynt lag med kjøttsaus nederst i en smurt ildfast form. Legg et lag pastaplater over hele. Ha på godt med kjøttsaus, så ostesaus og deretter et godt dryss med parmesan. Gjenta lagvis til alt er brukt opp, avslutt med pasta og litt saus og et godt dryss med parmesan. Stek i ovnen på 200 °C i ca. 30 minutter eller til toppen er gyllen.

 

Hjemmelaget pasta

Denne oppskriften holder til lasagne og en liten pastarett. Pastadeig kan oppbevares pakket i plastikk i kjøleskapet i opptil en uke, så da er det bare å rulle ut når du trenger.

  • 3 store egg
  • ev. 1 ekstra eggeplomme
  • 300 g hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts god olivenolje

Kjør ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin med knivblad, eller smuldre dem sammen med hendene. Ha deigen ut på et melet bord og kna den godt sammen. Deigen skal være fast, men smidig. For å få riktig konsistens på pastaen skal deigen eltes skikkelig med hendene i ca. 20 minutter. Se på det som trening. Form deigen til en klump og la den hvile i kjøleskapet i 1 time. Bruk en pastamaskin, del deigen i to eller fire deler og rull en del gjennom på den bredeste innstillingen. Det er lurt å trykke deigen så flat som mulig først. Brett deigen dobbelt på midten, og kjør den gjennom igjen. Gjenta dette 5–10 ganger for å få deigen smidigere. Juster deretter maskinen et hakk av gangen, sånn at deigen blir tynnere for hver gang den kjøres gjennom. Fortsett til du har ønsket tykkelse. La platene ligge utover et melet bord, og del dem i passe stykker før bruk.

Tips! Det kan være en fordel å være to når man lager pasta, en som sveiver og en som håndterer deigen. Del deigen i mindre biter om den blir uhåndterlig. Øvelse gjør mester.

Denne artikkelen er kategorisert under Uncategorized. Bokmerk permanent lenke. Skriv en kommentar eller legg igjen en tilbakesporing: Tilbakesporings-URL.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Kategorier

  • Arkiv

    • ,