Oksehalekraft – kraft med kraft

Jeg blir flinkere og flinkere til å lage kraft selv. Det er egentlig veldig greit, når du skjønner prinsippet. Det hjelper også å ha en trykkoker, for da er det jo nærmest gjort i en fei. Man kan lage kraft på alt fra fiskebein og -avskjær, en kyllingskrott der bryst og lår er fjernet, margbein eller blåskjell til restene etter et langtidsstekt kjøttstykke med bein, skall fra skalldyr, avskjær fra grønnsaker eller oksehaler. Prinsippet er enkelt; brune, koke og sile. Ved å steke bein, skall etc. først, får du fram ekstra smak og aroma. Det du skal koke kraft på legges så i en gryte med løk, selleri, purre og gulrot (evt. også urter og andre grønnsaker) og dekkes med kaldt vann. Så skal kraften koke. Fiskekraft må ikke koke for lenge, mens kraft på oksekjøtt blir bare bedre jo lenger den koker. Se en oversikt over forskjellige typer kraft og koketider her. Kraften kan brukes med engang eller fryses til senere.

Er du interessert i kraftkoking kan du sjekke ut Kraftkokelauget på Facebook. Fantastiske Ina bak bloggen Kjøkkentjeneste har også skrevet masse om kraftkoking – se her!

Om du er vant til å bruke buljongterninger som utgangspunkt for kraft, er du vant til at kraften er veldig salt. Kraft som du koker selv er i utgangspunktet ikke salt. Jeg venter med å salte til kraften er brukt i den retten den skal brukes i, og så salter jeg etter behov når alle smakene er på plass. Det tar litt tid å vende seg til, men det fører ofte til bruk av mye mindre salt, og det er jo bra.

Jeg føler at kraft kokt på oksehaler på mange måter er kraftens konge. Her er det mye smak og kraften oser av luksus. Denne kraften kan brukes som utgangspunkt for ragù, supper og sauser.

Kraft på oksehaler

 • 1 kg oksehaler
 • 1 løk, delt i 4
 • 2 gulrøtter, i biter
 • 1 bit purre, i biter
 • 2-3 stilker stangselleri, i biter
 • ca. 1 l vann

Brun oksehalene i ovnen på 250 grader, ca. 1 time. Snu kjøttbitene et par ganger underveis sånn at de blir jevnt brunet. Ha dem over i en gryte eller trykkoker. Ha i grønnsaker og vann. Vannet skal dekke alt. Kok kraften i 3-4 timer under lokk i vanlig gryte eller 1 time under trykk i trykkokeren. Sil av.

Tips! Er du så heldig å være den som koker kraft på oksehaler, får du deg en ekstra bonus. Når kraften er ferdig kokt, kan oksehalebitene plukkes rene for kjøtt. Kjøttet kan brukes til mye forskjellig, men jeg koker opp pasta og blander inn en klatt smør, litt oksehalekraft, kjøttet fra oksehalene og noen ferske tomater. Smak til med salt og dryss over pinjekjerner og fersk parmesan. Volia!

Denne artikkelen er kategorisert under Oppskrifter. Bokmerk permanent lenke. Skriv en kommentar eller legg igjen en tilbakesporing: Tilbakesporings-URL.

3 kommentarer

 1. Skrevet 24 januar, 2012 klokka 7:01 am | Permalenke

  Jeg hadde en Bestemor som var ett «råskinn» til å koke kraft så dette var en koselig og læreik påminnelse om hvor viktig dette temaet er, Kokte kraft på elg forrige høst og da haddde vi en hel sesong av dette :-) Ett viktig påeng dette med å få i seg mindre salt.
  Takk for all den flotte matgleden som blir delt på denne bloggen.
  Ha en fin dag!
  Klem Tove

 2. Skrevet 24 januar, 2012 klokka 10:03 am | Permalenke

  Så hyggelig at Matmisjonen inspirerer! Ha en fin dag du også!

 3. Skrevet 25 januar, 2012 klokka 8:59 am | Permalenke

  Kraft! <3

  Tusen takk for fine ord (og link).

  Jeg har aldri laget kraft av oksehaler før, men skal jammen gjøre det så fort som mulig. Det er vel forholdsvis rimelig og lett å få tak i, tror jeg. Enten i frysedisken i butikken eller hos slakteren.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Kategorier

 • Arkiv

  • ,