Verdens beste julegavetips!

Ja, så er julen her igjen. I hvert fall nesten. Den kommer raskere og raskere hvert år. Førjulskos blandes med julestress, for uansett hvor godt jeg planlegger eller hvor mange gode ideer jeg har, blir det aldri helt sånn jeg tenker. Hvert år har jeg en plan om at jeg skal være smart i forhold til julegaver. Jeg har en god plan om å lage dem selv eller om å kjøpe noe unikt, nyttig eller smart, men så ender jeg ofte opp på et shoppingsenter med alt for dyre, litt upersonlige gaver og veldig dårlig smak i munnen. Mitt tips til deg (og meg) i år, er å gi bort boken jeg har laget sammen med andre matbloggere. Matmisjonen – ekte mat fra ti bloggere er ikke bare en kokebok med masse gode oppskrifter, det er en kokebok med mening. Denne boken er nemlig et lite skritt på veien mot en bedre verden. Det er en bok som tar våre valg på alvor og setter ting i perspektiv. Ja, det er litt tyngre stoff enn rosa cupcakes og fancy matpakker, men om du ønsker å bidra til en bedre, mer miljøvennlig verden, så må du forholde deg til disse tingene. Boken gjør dette på en enkel, inspirerende og fin måte, synes jeg. Boken har fått mye god omtale i pressen, men det har ikke kommet godt nok fram at boken også består av disse essayene. Du skal få et eksempel her, men jeg håper virkelig at om du er med på laget til matmisjonen, om du er en ekte matmisjonær, at du kjøper denne boken i julegave til matglade folk som gjerne vil, men kanskje ikke får det til. Den vil inspirere og den vil bidra til matglede rundt om i landet. Ja, så løp og kjøp! (Eller bestill her.) Her er et eksempel på en av de 16 essayene og noen gode råd på veien:

Bærekraftig er best!

Av Hanne Stensvold

Det er ingen hemmelighet at produksjonen av mat dessverre er en stor global miljøbelastning. Verdens matproduksjon gjør større skade på miljøet enn hele transportsektoren til sammen, men mat må vi jo ha. Da er det fint å vite at noen valg er bedre enn andre.

Det å tenke bærekraftig, er kanskje en av de viktigste måtene vi kan bidra til å ivareta jordkloden på. Bærekraftig utvikling handler om å forvalte jorden uten å forringe ressursene slik at man ikke ødelegger for framtidige generasjoner. Det handler om å begrense seg og om å ta hensyn til både jordkloden og hverandre.

I denne sammenheng tenker jeg noen ganger at jeg burde ta med meg hele familien og alle andre jeg er glad i og flytte på landet. Vi kunne bo på en liten gård med grønnsaksåker og husdyr. Vi kunne fått melk fra kua, egg fra høner og kjøtt fra lam og gris. Vi kunne vært selvforsynte med minimal påvirkning på miljøet. Men så er ikke min virkelighet helt sånn. Jeg er født og oppvokst i byen og trives med å bo sentralt. Jeg kan verken ha gris, ku eller høner, for da tror jeg naboene i det idylliske rekkehusfeltet hadde protestert. Mine hensyn og valg må jeg ta i matbutikken når jeg står foran ferskvaredisken eller vandrer hyllelangs. Via hvert produkt jeg betaler for, avgir jeg en stemme på hvordan jeg vil ha det, og avgjør framtiden til mine barn og barnebarn. Da blir hva du putter i handlevognen plutselig veldig viktig.

Alle kan bli mer bevisste forbrukere. Det handler om å sette seg inn i hva det er vi egentlig kjøper. Hvordan er det dyrket eller framstilt? Hvor langt har det reist? Hvor mye eller lite er det bearbeidet? Det er ikke alt som er like lett å tenke seg til, men du skjønner fort at et stort stykke ost som du selv skjærer i skiver med håndkraft, er mer energibesparende enn ost skivet av en maskin og pakket i små pakker med plast mellom alle lagene. Med andre ord: Styr unna ferdigvasket salat, omelett på kartong, frossen potetmos og oppskåret kjøtt ferdig marinert osv.. Dette er lettvinte løsninger som ødelegger mer enn de smaker.

All ferdigmat er også bearbeidet og pakket på en måte som påvirker miljøet i negativ retning. Holder du deg til ferske, naturlige råvarer, er du godt på vei. Men så står vi foran ferskvaredisken, og hvordan står det egentlig til der? Hvordan er grønnsakene dyrket og fraktet? Er fisken oppdrett eller vill? Og hva har kyllingen egentlig blitt fôret med?

Velg økologisk i den grad du kan. Den økologiske tankegangen er i bunn og grunn bærekraftig. Skal du ha kjøtt, styr unna filetene, og velg heller ukurante stykningsdeler for å bidra til at hele dyret blir brukt. Velg vilt framfor konvensjonelle husdyr som ku, gris og kylling. Elg må blant annet felles i stort antall for å holde bestanden nede slik at de ikke ødelegger skogene våre. Her bidrar du altså faktisk til en positiv utvikling. Det samme gjelder kongekrabbe. Den må vi spise før den spiser oss. Fisk er mer miljøvennlig enn kjøtt, men det er selvfølgelig skjær i sjøen. Vi fisker havet tomt for flere fiskesorter: uer, tunfisk, kysttorsk og kveite er alle rødlistet på WWF’s sjømatsguide. Og den trendy kongereken (populært kalt scampi) er verstingen av dem alle. Oppdrett av scampi er årsak til store naturødeleggelser og truer livsgrunnlaget til mange asiatiske folkegrupper. Hvorfor elsker nordmenn scampi så høyt, når vi har bærekraftige reker rett utenfor stuedøra?

Ideen om en bærekraftig utvikling er kompleks, og vi må tenke langsiktig. De valgene vi tar i dag vil påvirke framtiden.

Her er noen flere tips:

Velger du produkter som er i sesong, kan du gå ut fra at de har fått vokse opp naturlig og uten høyt energibruk i drivhus.

Velger du økologisk, vet du at du unngår bruk av sprøytemidler som forurenser bl.a. grunnvannet.

Spiser du lavt på næringskjeden, som korn, frukt og grønt i stedet for kjøtt, bidrar du til et bedre miljø.

Spis variert. Da er du med på å opprettholde balansen i naturen.

Alt som vokser vilt i naturen, er bra og noe vi alle bør bli flinkere til å utnytte: bær, sopp, ville urter, skjell og vilt.

Ikke kast mat! Det er det helt motsatte av bærekraftig.

 

Kilde: grønnhverdag.no

 

 

Denne artikkelen er kategorisert under Mat og miljø, Matnyttig informasjon. Bokmerk permanent lenke. Skriv en kommentar eller legg igjen en tilbakesporing: Tilbakesporings-URL.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse deles eller publiseres aldri. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Du kan bruke følgende HTML-tagger og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Kategorier

  • Arkiv

    • ,